1397/10/01 10:51
چاقی
در حال حاضر چاقی در سرتاسر دنیا یکی از معضلات جوامع محسوب می شود. چاقی علاوه بر عواقب اجتماعی و روانی، عامل بروز بسیاری از بیماری ها مانند بیماری های قلبی و عروق، دیابت نوع 2، برخ از انواع سرطان ها و غیره می باشد و به تبع آن می تواند مخارج اقتصادی فراوانی برای درمان به فرد و جامعه تحمیل کند. برای کنترل و درمان چاقی استفاده از رژیم های غذایی، افزایش فعالیت بدنی، تغییرات رفتاری و حمایت های روانی و اجتماعی، درمان دارویی و در نهایت جراحی توصیه می شود. اما همچنان متخصصان در زمینه های مختلفی سعی می کنند تا بتوانند به روش های جدیدتر و موثرتر در درمان چاقی دست یابند زیرا مشخص شده است که با به کار بردن برنامه های رایج، بسیاری از افراد چاق نمی توانند به وزن ایده آل خود دست یابند و یا آن را حفظ کنند. به همین دلیل توسعه داروهای جدید یا استفاده از مکمل ها جهت درمان در ترکیب با سایر روش ها که دارای عوارض جانبی کمتر و اثرات سودمند بیشتری باشد مورد توجه می باشد. از میان مکمل های که احتمال می رود بتواند در درمان چاقی موثر باشد، می توان به روغن ماهی اشاره نمود.
اسیدهای چرب امگا3
اسیدهای چرب غیراشباع امگا3 موجود در روغن ماهی زمانی که به طور منظم و در غلظت مناسب مصرف شوند، اثرات مثبتی بر سلامت انسان دارند. اسیدهای چرب امگا3 از قبیل آلفا لینولئیک اسید، ایکوزاپنتانوئیک اسید و دوکوزاهگزانوئیک اسید جزء اسیدهای چرب ضروری هستند و باید از طریق رژیم غذایی به دست آیند.
تاثیر روغن ماهی بر اضافه وزن
روغن ماهی دارای اسیدهای چرب ضروری می باشد که سودمندی آنها در زمینه های بسیاری مورد تایید قرار گرفته است، به عنوان مثال تاثیرات مفید روغن ماهی در عملکرد فلب و عروق کاملا اثبات شده است. در مطالعاتی که انجام شده است نشان داده شده که روغن ماهی سبب کاهش توده چربی، کاهش وزن گیری بدن و محدود کردن هیپرتروفی بافت چربی شکمی می شود. یکی از مکانیسم های عمل پیشنهاد شده بیان می دارد که امگا 3 می تواند سبب تنظیم بین اجزای فرآیندهای اکسیداسیون و ذخیره چربی ها شود. امگا 3 همچنین سبب حساسیت بیان ژن های درگیر در ساخت آنزیم های موثر در فرآیندهای بتا اکسیداسیون و انتقال چربی ها شود. بنابراین انتظار می رود که مصرف روغن ماهی در کنار فعالیت های بدنی تاثیر قابل توجهی در درمان چاقی و اضافه وزن داشته یاشد.
حسام برزویی دانشجو دکتری شیلات
در حال حاضر چاقی در سرتاسر دنیا یکی از معضلات جوامع محسوب می شود. چاقی علاوه بر عواقب اجتماعی و روانی، عامل بروز بسیاری از بیماری ها مانند بیماری های قلبی و عروق، دیابت نوع 2، برخ از انواع سرطان ها و غیره می باشد و به تبع آن می تواند مخارج اقتصادی فراوانی برای درمان به فرد و جامعه تحمیل کند. برای کنترل و درمان چاقی استفاده از رژیم های غذایی، افزایش فعالیت بدنی، تغییرات رفتاری و حمایت های روانی و اجتماعی، درمان دارویی و در نهایت جراحی توصیه می شود. اما همچنان متخصصان در زمینه های مختلفی سعی می کنند تا بتوانند به روش های جدیدتر و موثرتر در درمان چاقی دست یابند زیرا مشخص شده است که با به کار بردن برنامه های رایج، بسیاری از افراد چاق نمی توانند به وزن ایده آل خود دست یابند و یا آن را حفظ کنند. به همین دلیل توسعه داروهای جدید یا استفاده از مکمل ها جهت درمان در ترکیب با سایر روش ها که دارای عوارض جانبی کمتر و اثرات سودمند بیشتری باشد مورد توجه می باشد. از میان مکمل های که احتمال می رود بتواند در درمان چاقی موثر باشد، می توان به روغن ماهی اشاره نمود.
اسیدهای چرب امگا3
اسیدهای چرب غیراشباع امگا3 موجود در روغن ماهی زمانی که به طور منظم و در غلظت مناسب مصرف شوند، اثرات مثبتی بر سلامت انسان دارند. اسیدهای چرب امگا3 از قبیل آلفا لینولئیک اسید، ایکوزاپنتانوئیک اسید و دوکوزاهگزانوئیک اسید جزء اسیدهای چرب ضروری هستند و باید از طریق رژیم غذایی به دست آیند.

تاثیر روغن ماهی بر اضافه وزن
روغن ماهی دارای اسیدهای چرب ضروری می باشد که سودمندی آنها در زمینه های بسیاری مورد تایید قرار گرفته است، به عنوان مثال تاثیرات مفید روغن ماهی در عملکرد فلب و عروق کاملا اثبات شده است. در مطالعاتی که انجام شده است نشان داده شده که روغن ماهی سبب کاهش توده چربی، کاهش وزن گیری بدن و محدود کردن هیپرتروفی بافت چربی شکمی می شود. یکی از مکانیسم های عمل پیشنهاد شده بیان می دارد که امگا 3 می تواند سبب تنظیم بین اجزای فرآیندهای اکسیداسیون و ذخیره چربی ها شود. امگا 3 همچنین سبب حساسیت بیان ژن های درگیر در ساخت آنزیم های موثر در فرآیندهای بتا اکسیداسیون و انتقال چربی ها شود. بنابراین انتظار می رود که مصرف روغن ماهی در کنار فعالیت های بدنی تاثیر قابل توجهی در درمان چاقی و اضافه وزن داشته یاشد.
حسام برزویی دانشجو دکتری شیلات